Ozempic reseptfritt Norge

Ozempic

Ozempic er ikke godkjent for vekttap. Du kan imidlertid prøve Wegovy med samme virkestoff, (semaglutid) som er godkjent for vektreduksjon.

Wegovy (Europeisk klinikk) Kom i gang

Beskrivelse

Ozempic er et populært legemiddel som brukes for behandling av type 2-diabetes og vektreduksjon. I denne artikkelen vil vi gå gjennom alt du trenger å vite om Ozempic, inkludert dosering, bivirkninger, priser og hvordan du kan få resept.

Introduksjon til Ozempic

Ozempic, også kjent som semaglutid, er et injeksjonslegemiddel som brukes for behandling av type 2-diabetes og vektreduksjon hos voksne pasienter. Det tilhører en gruppe medisiner kalt GLP-1-reseptoragonister og virker ved å etterligne et hormon i kroppen som regulerer blodsukkeret.

Virkningsmekanisme

 • Insulinfremskyndende og glukagonhemmende virkning: Når semaglutid bindes til GLP-1-reseptorer i bukspyttkjertelen, stimulerer det frigjøringen av insulin i respons til økte glukosenivåer. Samtidig reduserer det også frigjøringen av glukagon, et hormon som øker glukosenivåene. Denne tosidige effekten hjelper til med å regulere blodsukkerkonsentrasjoner.
 • Forsinkelse av magesekkstømming: Semaglutid kan forsinke tømmingen av magesekken. Dette kan bidra til en følelse av metthet og kan redusere matinntaket.
 • Sentralnervesystemet: GLP-1-reseptorer finnes også i hjernen, spesielt i et område kalt hypothalamus, som spiller en nøkkelrolle i reguleringen av appetitt og matinntak. Semaglutid kan redusere appetitten ved å påvirke disse reseptorene.

Bruk for vekttap

Selv om semaglutid opprinnelig ble utviklet for behandling av type 2-diabetes, viste kliniske studier at pasienter som brukte semaglutid også opplevde betydelig vektreduksjon. Dette skyldes kombinasjonen av redusert appetitt, forsinket magesekkstømming, og muligens andre metabolske effekter.

Større og mer fokuserte kliniske studier ble deretter gjennomført for å undersøke semaglutids effektivitet som et vektreduksjonsmiddel, uavhengig av dets glykemiske fordeler. Resultatene bekreftet at semaglutid kan gi betydelig vektreduksjon sammenlignet med placebo.

Bruksanvisning og dosering: 1 mg tabletter

Administrasjon

 • Form: Ozempic leveres som en ferdigfylt penninjektor beregnet for subkutan (under huden) injeksjon. Den skal ikke administreres intravenøst eller intramuskulært.
 • Injeksjonssted: De foretrukne injeksjonsstedene er fremre lår, buken (minst 5 cm fra navlen), eller baksiden av overarmen. Varier injeksjonsstedene innenfor det valgte området for hver injeksjon for å minimere risikoen for hudproblemer.
 • Tidspunkt: Injiser Ozempic én gang i uken, på samme dag hver uke, til enhver tid på dagen, med eller uten mat.

Dosering

 • Startdose: Startdosen for Ozempic er 0,25 mg en gang i uken i 4 uker. Denne dosen er en oppstarts dose og er ikke en effektiv dose for blodsukkerkontroll.
 • Dosejustering: Etter 4 uker, øk dosen til 0,5 mg en gang i uken. Basert på effektiviteten og toleransen kan dosen videre økes til 1,0 mg en gang i uken.
 • Doseendringer: Hvis du glemmer en dose og det er 5 dager eller mer til neste planlagte dose, injiser så snart som mulig. Deretter kan du gjenoppta din vanlige ukentlige doseringsplan. Hvis det er mindre enn 5 dager til neste planlagte dose, vent og injiser den vanlige dosen på den fastsatte dagen. Du bør ikke ta to doser Ozempic mindre enn 5 dager fra hverandre.

Viktige påminnelser

 • Oppbevar injektorene i kjøleskap før de er i bruk. Etter den første bruken kan de oppbevares ved romtemperatur eller i kjøleskap, men de skal brukes innen 56 dager.
 • Kontroller alltid pennens utløpsdato før bruk.
 • Hvis oppløsningen i pennen ser uklar eller har partikler, må den ikke brukes.
 • Bruk ikke Ozempic hvis du er allergisk mot semaglutid eller noen av ingrediensene i medisinen.

Tabletter

Semaglutid i tabletter selges under handelsnavnet Rybelsus. Det kan erstatte injeksjoner, men bør ikke betraktes som samme medisin. Rybelsus må tas hver dag, og hver tablett inneholder mye mer semaglutid enn Ozempic. 1 mg i injeksjonsformen tilsvarer 14 mg i tablettene. Dette er ikke en nøyaktig match, men effekten av disse dosene er sammenlignbare.

Ozempic og overvekt

Overvekt og fedme er alvorlige folkehelseproblemer som øker risikoen for en rekke sykdommer, blant annet type 2-diabetes og hjerte- og karsykdommer. Pasienter med type 2-diabetes er svært ofte overvektige eller fete. Derfor kan det å ta Ozempic hjelpe dem med å gå ned de ekstra kiloene. I et slikt tilfelle kan semaglutidinjeksjoner brukes nøyaktig som et supplement til annen sukkerreduserende behandling.

Erfaringer med Ozempic som slankemedisin

Kliniske studier har vist at Ozempic kan føre til betydelig vekttap. Gjennomsnittlig vekttap varierer, men en studie rapporterte et gjennomsnittlig vekttap på 6,4 kg etter 56 uker. Pasientene rapporterer ofte om økt metthetsfølelse og redusert sultfølelse, noe som fører til redusert matinntak og vekttap. De beste resultatene oppnås imidlertid med Wegovy (injeksjoner med høyere doser semaglutid). Legen din vil ikke forskrive Ozempic med mindre du har diabetes type 2, men vil anbefale Wegovy. Nøyaktig hvordan bloggere som deler sine erfaringer med Ozempic for vekttap var i stand til å kjøpe denne medisinen er ukjent. Mest sannsynlig kjøpte de det over disk fra ulovlige selgere. Vi advarer deg mot slike handlinger.

Sammenligning: Ozempic vs Saxenda

Praksis viser at Ozempic er svært populært blant personer som er overvektige, men uten type 2-diabetes. Av denne grunn er det viktig å vurdere de nærmeste alternativene som er utviklet spesielt for slike pasienter.

Saxenda (liraglutid) er en annen GTP-1-reseptoragonist som også brukes til vekttap. Den ble utviklet av Novo Nordisk litt tidligere enn semaglutid.

Selv om både Ozempic og Saxenda har lignende virkningsmekanismer, er det noen forskjeller mellom de to legemidlene:

Kriterium for utmerkelse Essensen av forskjell
Dosering Saxenda tas daglig, mens Ozempic tas én gang i uken
Vekttap Studier har vist at Ozempic generelt gir større vekttap enn Saxenda
Pris Ozempic har en tendens til å være dyrere enn Saxenda

Valget mellom Ozempic og Saxenda avhenger av pasientens individuelle behov og legens anbefaling. Hvis du ønsker å gå ned i vekt, bør du velge Saxenda.

Hvis du leter etter et legemiddel med samme egenskaper som Ozempic, men som kan tas av andre enn diabetikere, er det verdt å diskutere Wegovy med en lege. Dette er Novo Nordisks mest innovative produkt til nå. Trolig vil det i fremtiden bli etterfulgt av CagriSema, som fortsatt er under utvikling. Det er imidlertid foreløpig uvisst når denne medisinen kommer på markedet.

Pris og kjøp av Ozempic

Ozempic er tilgjengelig på resept og selges på apotek. Prisen på Ozempic avhenger av dosen og antall sprøyter i pakningen. For å gjøre kjøpet enklere og raskere, kan du få en online resept basert på en ekstern konsultasjon.

Hvor mye koster Ozempic i Norge?

Prisen på Ozempik i Norge avhenger av doseringen og antall sprøyter i pakningen. Ozempic 0,25 mg injeksjonsvæske, oppløsning i ferdigfylt penn (1,5 ml) koster ca. 1100-1200 kroner (ifølge Apotekpriser). Prisen kan variere fra apotek til apotek og fra region til region. Det har imidlertid nylig vært en alvorlig mangel på dette legemidlet. Novo Nordisk har ennå ikke etablert en forsyning i det nødvendige volumet. For vekttap kjøper nordmenn Wegovy, og fra diabetes Victoza.

Hvordan få en resept og kjøpe Ozempic

For å få resept på Ozempic må pasienten oppsøke lege som vil vurdere pasientens helse og avgjøre om semaglutidinjeksjoner er et egnet legemiddel. Hvis legen skriver ut resept, kan pasienten kjøpe Ozempic på et apotek med gyldig resept. Nettresepten erstatter den vanlige resepten fullstendig. Fjernrådgivning har blitt en trend de siste årene. I Europa tilbyr nettbaserte medisinske plattformer også leveringstjenester for reseptbelagte medisiner. I Norge kan denne funksjonen snart lanseres, men i mellomtiden må du gjennom en fysisk konsultasjon. Unngå selgere som tilbyr denne medisinen uten resept.

Ozempic uten resept og reseptfritt alternativ

Ozempic er en reseptbelagt medisin og kan ikke kjøpes uten resept. Det finnes imidlertid alternative reseptfrie vekttapsmedisiner tilgjengelig.

Kan Ozempic kjøpes uten resept?

Nei, det er ikke mulig. Reglene for kjøp av denne medisinen vil definitivt ikke endres. Dette er en veldig alvorlig medisin som er farlig å selge uten resept. Det har blitt spesielt relevant for legetilsyn med populariseringen av disse injeksjonene på internett. Bloggere villeder ofte pasienter om stoffets evner.

Alternative reseptfrie medikamenter for vekttap

Det finnes flere reseptfrie slankemedisiner som kan kjøpes på apotek eller helsekostbutikker. Disse inkluderer blant annet:

 • Kosttilskudd som CLA (konjugert linolsyre), grønn te-ekstrakt og andre kosttilskudd basert på et kompleks av spesielt sammensatte ingredienser.
 • Appetittdempende midler som glukomannan og 5-HTP.
 • Fettforbrennere som orlistat (Alli) og kaktusfibrenopal.

Det er viktig å merke seg at effekten av reseptfrie slankemidler varierer, og det anbefales å kombinere dem med et sunt kosthold og regelmessig mosjon for å oppnå best mulig resultat. Dessuten er kosttilskudd, selv om de hjelper mange mennesker med å gå ned i vekt, fortsatt ikke medisiner og kan ikke erstatte dem.

Bivirkninger og forholdsregler

Som alle legemidler kan Ozempic forårsake bivirkninger. Det er viktig å være oppmerksom på dem og ta de nødvendige forholdsregler når du bruker dette legemidlet. Noen bivirkninger er av forbigående karakter, mens andre kan indikere individuell intoleranse og behovet for å kjøpe et alternativ.

Kvalme og andre bivirkninger av Ozempic

Noen av de vanligste bivirkningene av Ozempic inkluderer:

 • Kvalme
 • Diaré
 • Oppkast
 • Dorstoppelse
 • Magesmerter
 • Nedsatt appetitt

Disse bivirkningene er vanligvis milde til moderate og avtar ofte etter hvert som kroppen venner seg til legemidlet. Hvis bivirkningene vedvarer eller forverres, bør pasienten oppsøke lege. Han eller hun vil avgjøre om dosen skal justeres eller om man skal velge et annet legemiddel.

Ozempic og alkohol: er det trygt å kombinere?

Det finnes ingen data om direkte interaksjon mellom semaglutid og alkohol. Alkohol kan imidlertid påvirke blodsukkerkontrollen og øke risikoen for hypoglykemi (lavt blodsukker). Derfor anbefales pasienter som tar Ozempic å begrense alkoholinntaket og diskutere eventuelle bekymringer med legen sin.

Kontraindikasjoner

 1. Overfølsomhetsreaksjoner: Personer som har kjente overfølsomhetsreaksjoner på semaglutid eller noen av dets hjelpestoffer, bør ikke bruke medisinen. Dette inkluderer anafylaktiske reaksjoner, angioødem, eller alvorlige hudreaksjoner.
 2. Personlig eller familiær historie med medullær skjoldbruskkreft (MTC): Pasienter med en personlig eller familiær historie med medullær skjoldbruskkreft (MTC) eller pasienter med multiple endokrine neoplasier syndrom type 2 (MEN 2) bør ikke bruke semaglutid. Dette er basert på dyrestudier som viste at GLP-1 agonister kan øke risikoen for denne type kreft.
 3. Graviditet: Det finnes begrensede data om bruk av semaglutid hos gravide kvinner. Dyrestudier har vist reproduktiv toksisitet, men disse studiene er ikke alltid direkte overførbare til mennesker. På grunn av manglende sikkerhetsdata og bekymringer basert på dyreforsøk, bør bruk av semaglutid unngås under graviditet med mindre den kliniske tilstanden til kvinnen krever behandling med semaglutid og potensielle fordeler oppveier den potensielle risikoen.
 4. Amming: Det er ikke kjent om semaglutid utskilles i morsmelk. På grunn av mangel på data og fordi mange legemidler utskilles i morsmelk, anbefales det å ikke amme mens man bruker semaglutid. Moren må ta en beslutning om å avslutte amming eller avslutte/avstå fra semaglutid-behandling, hvor hun tar hensyn til fordelene ved amming for barnet og fordelene ved behandling for moren.

Ozempic i kombinasjon med andre legemidler

Medisin/Type Informasjon og Forsiktighet
Muntlige medisiner Semaglutid kan forsinke mages tomning, noe som kan forsinke absorpsjonen av muntlig administrerte medisiner. Særlig relevant for medisiner der rask absorpsjon er kritisk. Det anbefales å skille administrasjonstidene hvis slike interaksjoner mistenkes.
Insulin og andre anti-diabetiske medisiner Samtidig bruk av semaglutid med insulin eller sulfonylurea (som glipizide, glibenclamide) øker risikoen for hypoglykemi. Det er viktig å nøye overvåke blodsukkernivået og vurdere justering av dosen sulfonylurea eller insulin ved oppstart av semaglutidbehandling.
Warfarin og andre antikoagulanter Det har vært rapporter om økt internasjonalt normalisert forhold (INR) hos pasienter som tar antikoagulanter, spesielt warfarin, samtidig med semaglutid. Regelmessig overvåking av INR anbefales for slike pasienter.
Medisiner som påvirker nyrefunksjonen Semaglutid kan påvirke nyrefunksjonen. Kombinasjon med andre medisiner med lignende nyreeffekter (f.eks. NSAIDs, ACE-hemmere, eller diuretika) kan forsterke denne effekten. Overvåking av nyrefunksjonen er nødvendig ved oppstart eller justering av dose hos pasienter på slike kombinasjoner.
Medisiner som påvirker hjertefrekvensen Siden semaglutid kan øke hjertefrekvensen, bør man være forsiktig når man kombinerer det med andre legemidler med lignende effekt, som visse antipsykotika eller anti-arytmiske midler. Overvåking av hjertefrekvens og rytme kan være nødvendig i spesifikke scenarioer.
P-piller På grunn av potensialet for forsinket mages tomning av semaglutid, kan absorpsjon av orale prevensjonsmidler bli påvirket. Alternative eller reservemetoder for prevensjon bør vurderes.

Ozempic og metformin: fordeler og ulemper

Metformin er et vanlig legemiddel som brukes for behandling av type 2-diabetes. Kombinasjonen av Ozempic og metformin kan forbedre blodsukkerkontrollen og vektreduksjonen ytterligere sammenlignet med bruk av hvert legemiddel alene. Imidlertid kan kombinasjonen også øke risikoen for bivirkninger, som mageproblemer og hypoglykemi. Det er viktig at pasienten diskuterer bruken av Ozempic og metformin med legen for å finne den beste behandlingsplanen.

Konklusjon

Er Ozempic den rette løsningen for din vektreduksjon?

Ozempic kan være et effektivt verktøy for vektreduksjon hos pasienter med type 2-diabetes og overvekt. Imidlertid er det viktig å huske at legemidlet ikke er en «mirakelkur» og bør brukes som en del av et omfattende vektreduksjonsprogram, inkludert sunn kost og fysisk aktivitet. Pasienter bør konsultere en lege for å vurdere om Ozempic er et passende valg for dem og for å få en individtilpasset behandlingsplan. Det er også viktig å være oppmerksom på mulige bivirkninger og interaksjoner med andre legemidler, samt å følge legens råd og anbefalinger nøye.